Перейти до вмісту

Полікристалічні чи монокристалічні сонячні панелі?

  • від

Про те, що сонячні батареї – вигідне придбання, розповідає багато джерел. І якщо на початку їх появи на українському ринку до такої покупки споживачі ставилися частіше як до показника статусності та розкоші, то сьогодні практичність альтернативного енергетичного рішення витіснила «модні віяння» з топових позицій у рейтингу причин купити фотомодулі. Залишилося з’ясувати, які краще – полікристалічні чи монокристалічні сонячні батареї?

В чому різниця? У структурі кристалів кремнію є основним компонентом геліопанелей. Що стосується моно-модулів – це цілісний кристал. Колір таких батарей чорний, поверхня гладка, форма із закругленими кутами. Полі-моделі в основі мають 6 десятків різних кристалів кремнію, що утворюють єдину структуру. Відрізняються відтінком – темно-синій, формою – із прямими кутами, текстурою – вона неоднорідна, «шорстка». Але чи через зовнішній вигляд споживачі роблять вибір на користь того чи іншого рішення?

Цілісність – запорука довговічності, монокристал та полікристал відмінності
Як показує практика, монокристалічні моделі можуть прослужити власнику понад 50 років. Але виробники рідко вказують цей показник в офіційних документах, зрівнюючи експлуатаційні можливості моно- та полікристалів та позначаючи період їхньої гарантованої дії 25 років.

Ефективність – гарантія результату, полі чи монокристал
Заявлений коефіцієнт корисної дії монокристалів досягає 23,5%, тоді як полікристалічні модифікації демонструють максимальні показники 18%. Що це означає? Лише дає споживачам зрозуміти, що за однаковий період монокристалічні панелі на виході дадуть більше тепла, ніж їх аналоги. У середньому цифри можуть досягати різниці в 35–40% за 10 років.

Моно та полікристали, габарити та зовнішній вигляд
Довговічність і практичність – важливі аргументи «за» покупку одного з пристроїв, що сподобалися. Але варто врахувати й інший важливий момент – зручність та можливість монтажу систем. При порівнянні розмірів панелей двох видів однакової потужності можна зробити висновок – монокристалічні фотоелементи компактніші. Якщо ви обмежені в місці розміщення панелей – вибирайте цей варіант.

Порівняння монокристалічних та полікристалічних сонячних батарей допомагає виявити більш витончений дизайн монокристалів. Як згадувалося, їх колір однорідний, поверхня без нерівностей. Полікристалічні панелі мають неоднорідне забарвлення, що нагадує переливи на граніті.

Моно та полі, головне – ціна
Цей критерій є вагомим аргументом на користь покупки полікристалічних панелей. Так, монокристали – це дуже дорого. Вартість обумовлена сукупністю факторів – високою ефективністю, продуктивністю, компактними розмірами, тривалим терміном служби, гарним дизайном та ін. Але чи варто платити більше? Порівнюючи полікристалічні та монокристалічні сонячні батареї, відмінності ви знайдете легко. Для одних споживачів вони матимуть важливе значення. Для інших – вагомими аргументами будуть зовсім інші показники, такі як універсальність, окупність, доступність.

У чому різниця між моно та полікристалами і що обирають українці?
Для того, щоб наочно побачити різницю між двома типами сонячних панелей, порівняйте показники за різними характеристиками.

Для того чтобы наглядно увидеть разницу между двумя типами солнечных панелей, сравните показатели по разным характеристикам.

 МонокристалПолікристал
СтруктураМонокристали орієнтовані в єдиному напрямку, їх зерна розміщені паралельноОрієнтація кристалів у різних напрямках, зерна не паралельні
Особливості виробництваКремнієві монокристали нарізаються на пластинки, які згодом доводяться до форми квадрата.Прямокутні полікристалічні заготовки нарізаються на пластини
Зовнішній виглядПрямокутна форма із закругленими кутами, колір – однорідний, чорний, товщина <=300μmПрямокутні або квадратні панелі темно-синього кольору, товщина 300~500μm
ККД15–23%12–18%
СтабільністьВисокаНижче, ніж у монокристалічних панелей
ВартістьВисокаВисока, але нижча, ніж у монокристалічних панелей
Окупність2 р.3 р.

Основні відмінності між моно- і поліакумуляторами полягають у їх ціні та продуктивності. Кожен споживач знаходить можливість порівняти моделі, зважити всі «за» і «проти» і зробити вибір, актуальний для нього зараз і в перспективі. Як демонструє статистика, понад 90% усіх сонячних електростанцій у світі зібрано з використанням полікристалічних панелей. Причини прості – вартість монокристалів висока, купити полікристали все ж таки набагато простіше. Витрати на придбання окупляться (особливо якщо використовувати можливості «Зеленого тарифу») набагато швидше.

Сонячні батареї полікристалічні або монокристалічні
Полікристалічні або монокристалічні які краще вирішувати вам. Враховуйте функціональні та технологічні особливості. За рахунок зламів циліндрів кремнію, що становлять основу полікристалічних фотоелементів, сонячні промені, що під різним кутом потрапляють на панелі, вловлюються такими системами більш ефективно, що дозволяє використовувати їх для переробки енергії в регіонах з невисокою інсоляцією та частою зміною погодних умов.

Зробивши вибір на користь моно-або полікристалів, залишилося вирішити ще одне завдання. Мережева чи автономна електростанція, купити які пропонують виробники – рішення, яке варто обміркувати. Враховуючи нестабільність стаціонарних мереж, їх вік та, в більшості випадків, не найкращий технічний стан, покупці обирають автономність та незалежність від Обленерго. У разі бажання працювати за «Зеленим тарифом», доведеться потурбуватися про наявність гарної електромережі та купити мережеву модель або її гібридний аналог.

Що краще полікристал або монокристал
Найчастіше в Україні споживачі купують саме полікристалічні фотоелементи – ефективніші в цьому регіоні. Наочний приклад продуктивності полікристалічних систем – проекти, що вже діють.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *